wtorek, 11 sierpnia 2015

kopytka z domowym twarogiem

Kopytka z domowym twarogiem

Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym.

Składniki dla czterech osób
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
300 g twarogu domowego
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo
30 g masła
3 łyżki bułki tartej


Sposób wykonania

Ziemniaki gotujemy w łupinach, a kiedy  będą już miękkie obieramy je ze skóry  i rozgniatamy.


Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, rozbite jajo oraz szczyptę soli, całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Na stolnicę wysypujemy nieco mąki, wyrobioną kopytkową masę dzielimy na kilka części i każdą z części wałkujemy dłońmi, formując je na stolnicy w kształt podłużnych wałków. Co jakiś czas posypujemy masę mąką aby nie się nie kleiła do stołu. 

Uformowane wałeczki przygniatamy ręką lub widelcem, a następnie za pomocą noża dzielimy każdy z wałków na niewielkie kilkucentymetrowe kawałki.

Duży garnek napełniamy do wysokości dwóch trzecich wodą, wsypujemy do niej szczyptę soli i  zagotowujemy wodę. 

Kopytka przekładamy ze stolnicy  do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy je czekając aż  wypłyną na wierzch, wtedy gotujemy jeszcze przez minutę a następnie wyjmujemy cedzakową łyżką.

W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy już będzie gorące dodajemy do niego tartą bułkę i smażymy ją przez dwie trzy minuty.
Ugotowane kopytka rozkładamy na talerze dodając do każdej porcji przesmażoną na maśle bułkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz